Κάποιες σκέψεις με αφορμή τον +Αλέξανδρο_Ζ.

Θελω να επικαλεστώ ένα ποίημα του Dylan Thomas σήμερα 16 Φλεβάρη του 2011 (μεσημέρι είναι τώρα που γράφω, κλεισμένος στο δωμάτιο) για να μπορέσω έτσι να εξωτερικεύσω καποιες σκέψεις μου. Tο ποίημα αυτό έχει τον τίτλο “And death shall have no dominion”. Από αυτό λοιπόν το ποίημα θέλω να δανιστώ έναν στοίχο, για εμένα αυτος και μονο ο στοίχος εμπεριέχει μια τεράστια αλήθεια η οποία υπογραμμίζει την ανυπαρξία του ίδιου του θανάτου. Γραφεί λοιπόν ο Dylan Thomas “Though lovers be lost, love shall not”. Σε αυτόν το στοίχο αναγνωρίζω ένα εκπληκτικό νόημα, το νοημα του υποκείμενου και της ατόφιας αξίας. Υπάρχει ένα κομματι που είναι υλικό, μεταβλητό και θνητό, μπορεί αυτό το κομματι να πρεσβεύει κάποιες αξίες αλλα δεν είναι αυτό οι αξίες. Η αγάπη υπαρχει από μονη της και είναι αδυνατον να καταστραφεί να αλωθεί ή να «πεθάνει». οι εραστές θα «χαθουν» όχι όμως και η αγάπη. Ένα εκπληκτικά βαθυ νόημα, μας υπενθυμίζει ότι το ουσιαστικό μένει για πάντα.

Όταν ο παρατηρητής θα πάψει να υφίσταται ο άνεμος θα συνεχίσει να φυσά. Οι όμορφες ανοιξιάτικες ημέρες που θα’ ναι γεμάτες από ήλιο και ελπίδα θα συνεχίσουν να έρχονται και μετα ζεστά ερωτικά καλοκαίρια, φθινόπωρα με βαθιά πορφυρά ηλιοβασιλέματα και κατάλευκους νοσταλγικούς χειμώνες.

Και έτσι “Ο θάνατος βασίλειο δεν θα έχει”, γιατι τώρα ο ιδιος ο παρατηρητής είναι ο απαλός ανοιξιάτικος αέρας, οι ζεστες ακτίδες του ήλιου, ο απογευματινός ουρανος με τα κοκκινοβαμένα σύννεφα, το καταλευκό απαλό χιόνι, η ιδια η αγαπη.

Όταν η υλη πια αποχωρήσει μενει μονον η αλήθεια, η αλήθεια άφθαρτη, αδιαίρετη. η αλήθεια ειναι πλέον ο παρατηρητής και ο παρατηρητής εχει γίνει η αλήθεια. Στέκει εκει, πανω από το κάθε τι. ειναι η μητέρα των πάντων η πηγή της γέννησης. αυτό είναι το μέρος όπου ο παρατηρητής επιστρέφει. Το μερος απ’ όπου ξεκίνησε.

Καουνης Γιώργος
2011


Με αφορμή τον θάνατο του +Αλέξανδου Ζ. στα 32 του, θύμα και αυτός της ασφάλτου.

And death shall have no dominion